3 tips till dig som vill börja vintercykla
Att cykla året runt blir allt mer populärt. ”Dubbdäck som frasar mot underlaget och den fantastiska naturupplevelsen, jag älskar det”, berättar Elna Dahlstrand.
– Jag älskar att trotsa naturen och hålla på med min sport även i minusgrader, säger cyklisten Elna Dahlstrand som ska cykla runt Vättern i vinter i en omtalad utmaning.
Hon fortsätter:
– Dubbdäck som frasar mot underlaget och den fantastiska naturupplevelsen, jag älskar det, säger Elna Dahlstrand som bor i Huskvarna och tycker att vintercykling är fantastiskt.
Elna menar att vintercykling blir vad man gör det till och att rätt utrustning och rätt inställning gör det roligare.
– Det är enkelt att uppleva vintercykling som en riktigt fantastisk grej. När man är rätt klädd och har pigga ben är det magiskt att rulla fram genom ett vintrigt landskap, förklarar Elna. Att cykla genom ett regnigt och grått november kan också vara fantastiskt, det gäller att våga och testa sig fram när det gäller kläder och utrustning.
- Planera din nästa resa: Vad sägs om att cykla i alperna?
Ser fram mot Abloc Winter Challenge
På sommarhalvåret tävlar hon i mountainbike och beskriver sin cykellycka på bloggen elnadahlstrand.se – i vinter möter hon en ny utmaning. Abloc Winter Challenge avgörs för andra året och Elna är anmäld.
Tävlingen, som ska ses mer som en utmaning, följer den klassiska sträckan runt Vättern och förra året blev det en upplevelse med snöfall stora delar av vägen.
– Jag ser fram emot flera saker med Abloc Winter Challenge, bland annat teamkänslan och peppen i klungan. Förstås ser jag väldigt mycket fram emot att nå målet efter vintervarvet runt sjön men också tiden fram till Abloc Winter Challenge. Träningen, förberedelserna och att under de månader som kommer alltid trotsa vädret och komma ut och träna cykel oavsett om det blåser, regnar eller snöar, förklarar Elna.
Rätt utrustning gör det roligare
Elna är van att cykla under vinterhalvåret och vet knepen för att hålla sig varm – och samtidigt ha roligt.
– Vinterskor, skoöverdrag och handskar är a och o tycker jag, håller man sig varm och torr om fötter och händer klarar man många mil.
Hon fortsätter:
– När det är riktigt kallt är det gott att ha lobsterhandskar, eller krabbvantar som en del säger. Det är tjocka handskar med tre fingrar, nästan som tumvantar fast indelningen i tre sektioner gör att man kan växla med dem.
Materialen för vinterns cykelplagg ger skydd för vind och väta och värmer extra mycket tack vare flossad insida. Teknoligin i plaggen är särskilt utvecklad för att transportera fukt bort från huden – samtidigt som väta från blött väder inte ska kyla ner kroppen.
– Jag brukar ha en vinterjacka för cykling i kombination med underställströja om det behövs, och så ett par vintertights. När det är riktigt kallt föredrar jag en lång byxa, gärna med flossad insida och vindskydd och förstås med en bra pad, det är lika viktigt att ha sköna grejer på vintern som på sommaren.
Elnas tre tips till dig som vill börja vintercykla:
- Investera i varma cykelhandskar, vinterskor och skoöverdrag. Torra och varma fötter och händer är lika med glad cyklist!
- Kitta upp vinterhojen med bra dubbdäck och skärmar med stänklapp.
- Känner du dig osäker kan du absolut testa en kort runda själv i snön men i precis som jag alltid brukar säga: stick ut och cykla med andra. Du får pepp och du utvecklas! Och så kanske du får cykelfika förstås – även om det vintertid är smartare att fika efter cyklingen än mitt i eftersom det kan bli kallt att komma igång igen.
Erbjudanden och rabatter
Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!
Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.
Populära böcker
Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström
Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!