Go to ...

Dagens träning

Nyheter om träning, motion och hälsa

RSS Feed

19 januari, 2022

Läkarens 5 tips till pollenallergiker


Den sena vintern har lett till att pollensäsongen har skjutits upp, men vårvärmen gör nu att att blomningen kommer i rask takt. Nivåerna av pollen väntas stiga i luften och den kommande säsongen väntas bli värre än vanligt för pollenallergiker.

I Sverige lider nästan en tredjedel av den vuxna befolkningen av pollenallergi och en ny undersökning från YouGov visar att allergin påverkar träningsvanor hos de drabbade i mycket hög grad.

Så många som fyra av tio pollenallergiker drar ner på träningen under pollensäsongen och tränar mindre eller inte alls. Ungefär en tredjedel (31%) anpassar träningen på olika sätt för att klara av att utföra den.

Känner du att din träning blir lidande av pollen? Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, direkt i din mobil eller surfplatta, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa appen HÄR!

”Jag möter mycket osäkerhet”

Undersökningen visar att den vanligaste anpassningen för att klara träning under pollensäsongen är att ta receptfria (44%) eller receptbelagda (29%) läkemedel mot symtomen. Andra knep innefattar träning direkt efter regn, endast inomhusträning, träning på ”bra” dagar samt träning de tider på dygnet då pollenhalterna är som lägst.

– Jag möter mycket osäkerhet; ”när kan jag träna, hur påverkas jag och kan det rentav vara farligt?”, säger överläkare Lars Gottberg, allergimottagningen Södersjukhuset i Stockholm.

– Det är uppenbart att det finns för lite information om det här ämnet. Att få verktyg för att kunna leva ett normalt liv trots sin pollenallergi är vitalt, fortsätter han.

Drygt 3 av 4 pollenallergiker motionerar i vanliga fall mer eller mindre regelbundet och så många som 48% brukar träna flera gånger i veckan eller dagligen utanför pollensäsongen. Det är därför viktigt att med enkla medel kunna hantera och planera sin träning för att kunna bibehålla sina träningsvanor trots allergisymtom.

Allergiläkarens 5 bästa tips

Allergiläkaren Mohanna Alavi gästade under onsdagen SVT för att ge sina bästa tips till personer som är allergiska mot pollen.

  1. Börja behandla i tid
  2. Behandla dagligen
  3. Tvätta hår och ansikte
  4. Inga kläder ute på tork
  5. Vädra inte

 

– Ta behandling varje dag oavsett om du har symptom eller inte, säger Mohanna Alavi.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!

Tags: ,