Ny forskning: Högre kvalitet i privat driven äldreomsorg trots mindre resurser


En ny forskningsstudie från Östersund har jämfört två identiska äldreboenden, ett som drivs av kommunen och ett som drivs av Vardaga på entreprenad. Vardagas ersättning är 10 miljoner kronor lägre per år än det kommunala boendets. Resultaten visar att det privat drivna äldreboende håller högre kvalitet trots en lägre bemanning och dessutom till en lägre kostnad.

–  Detta bekräftar vad tidigare undersökningar har visat: kvalitet i äldreomsorgen bygger inte på antalet medarbetare på lönelistan, utan på kompetens, god arbetsledning och engagemang, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Forskningsstudien visar att det privat drivna boendet i högre utsträckning levde upp till de objektiva kvalitetsparametrar som analyserades. Studien kunde inte visa upp statistisk skillnad i nöjdhet bland de äldre eller i personalnöjdhet. Trots att kommunens äldreboende från början har en högre ersättningsnivå har deras kostnader hittills överstigit ersättningsnivån, medan Vardagas boende klarar budget. Bemanningen var högre i det kommunala boendet och Vardagaboendet använde sig i större utsträckning av vikarier. Sjukfrånvaron var högre i det kommunala boendet.

–  Alla vinstkritiker som nu tar ton i valrörelsen borde studera Östersundsexemplet. Om en privat vårdgivare kan driva äldreboende till lägre kostnad men med högre kvalitet, vad är då problemet i Jonas Sjöstedts värld? säger Håkan Tenelius.

Läs mer om studien här.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Läs också:  ​Jönköping tar IRONMAN 70.3-tävlingen till en ny nivå

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!