Ny studie: Dopning ger starkare muskler men försämrar muskelns kvalitet – effekten kan vara långvarig


Dopning med anabola steroider under lång tid ger förändringar i form av ökad muskelmassa och förbättrad muskelstyrka, som består lång tid efter det att intaget av dopningspreparaten har avslutats. Men samtidigt blir de enskilda muskelcellerna svagare. Det konstateras i en studie från idrottsmedicinska enheten vid Umeå universitet.

– Vi vet sedan länge att anabola steroider ger en relativt snabb effekt när det gäller tillväxt av muskelmassa och därmed också snabbare träningsresultat. Det vi nu kan visa är att intag av dessa dopningspreparat kan ge bestående förändringar i skelettmuskulaturen, med medföljande prestationsförbättring som är direkt i proportion till intagen mängd steroider, och att effekterna är kvar under lång tid efter det att man har slutat använda dessa preparat, säger Christer Malm, forskare vid enheten för idrottsmedicin, Umeå universitet, som står bakom studien.

I studien, som publiceras i tidskriften PLOS ONE, har forskarna rekryterat 17 idrottare från olika kraftsporter och intervjuat dem individuellt vad gäller användning av anabola steroider. I gruppen medgav tio deltagare att de hade använt anabola steroider, eller liknande preparat under de senaste fem till 15 åren. Övriga sju deltagare hade aldrig hade använt några förbjudna ämnen.

De studiedeltagare som hade använt förbjudna preparat fick bland annat lämna uppgifter om vilken typ av preparat de hade använt, hur lång tid de hade använt dem och i vilka doser. Samtliga studiedeltagare fick genomgå tester för bedömning av maximal muskelstyrka och kroppssammansättning. De fick även lämna muskelbiopsier för bedömning av exempelvis vilka fibertyper som fanns i musklerna, sammansättningen av olika fibertyper, fiberstorlek och förekomst av blodkärl i muskelvävnaden.

Studieresultaten visar att de dopade idrottarna hade signifikant högre bentäthet, fler kapillärer och även muskelcellkärnor per muskelfiber, jämfört med dem som inte hade dopat sig. Däremot hade de dopade idrottarna signifikant lägre kraft per muskelfiber jämfört med de deltagare som inte hade dopat sig, när det gäller att genomföra så kallade benböj, en övning där man vid tyngdlyftning sätter sig på huk och reser sig med en skivstång på axlarna.

Läs också:  ​Sandra och Erik är årets kranskulla och kransmas

– Det visar att användning av anabola steroider totalt sett ökar muskelns massa och styrka, men sannolikt har en negativ inverkan på muskelns kvalitet, det vill säga kraften i varje muskelcell. Hur lång tid man kan se denna effekt, om den möjligen är livslång, återstår att visa, men preliminära data tyder på att dopingens effekt är långvarig, säger Christer Malm.

Studien har genomförts i samarbete mellan idrottsmedicinska enheten, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Winternet, Boden.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!

Läs också:  Hjärtrapporten 2014: Stora skillnader i hjärtvård mellan landets sjukhus