Så fungerar Vasaloppets ny anmälningsmodell


Vasaloppets olika arrangemang är mer populära än någonsin och efterfrågan på startplatser är i flera lopp betydligt större än utbudet. De nya förutsättningarna ställer andra krav än tidigare och därför har ett helt nytt anmälningsförfarande tagits fram. Den nya modellen eliminerar sekundstressen och tar även hänsyn till deltagares lojalitet – allt för att göra det så rättvist som möjligt.

CykelVasan 2014 fylldes på tre minuter och platserna till Vasaloppet 2015 tog slut på 92 sekunder. När anmälan till sommarveckan 2015 öppnar den 29 september kommer därför en helt ny modell att tillämpas. Det senaste året har Vasaloppsorganisationen arbetat intensivt med att utvärdera situationen för att hitta ett nytt tillvägagångssätt som passar dagens förutsättningar. Nu behöver intresserade inte längre sitta och vara snabba på tangenterna vid ett visst klockslag.

– Först till kvarn-modellen håller tyvärr inte längre för de största loppen. Med det allt mer extrema trycket vi fått uppleva de senaste åren så blir det orättvist när det endast handlar om sekunder och så vill vi inte ha det, berättar Marcus Berndt som är chef för tävlingsadministrationen på Vasaloppet. Vi har noggrant utvärderat vilka alternativ som finns, hur andra löst samma problematik och sedan tagit fram ett upplägg som vi tror ska passa för våra lopp.

Anmälan till svenska konditionsidrottstävlingar bygger ofta på att vara ute i god, medan anmälan till stora arrangemang runt om i världen, exempelvis flera maratontävlingar, till stor del bygger på lottning då efterfrågan blivit allt för stor. En typisk modell är att man får en vecka på sig att göra en föranmälan och sedan lottas vilka som får en startplats om det visar sig att platserna inte räcker.

– Vi kommer att ha en liknande process för våra mest populära lopp, säger Marcus Berndt. Men vi kommer även att premiera de som åkt loppen tidigare. Det vi vill förmedla med den nya modellen är: ta bort sekundshets, främja lojalitet och göra det mer pedagogiskt genom att dela upp olika lopp på olika dagar. Lottning används endast som verktyg om efterfrågan visar sig vara större än våra olika kvoter.

SÅ FUNGERAR DEN NYA ANMÄLNINGSMODELLEN – VASALOPPETS SOMMARVECKA 2015

Modellen består av två olika tillvägagångssätt som sker var för sig – först ut är de mest populära loppen CykelVasan 90 och UltraVasan 90. Här sker först en intresseanmälan som är öppen under tre dagar och det spelar ingen roll när under den tiden man gör sin registrering. Därefter delas de registrerade in i två kvoter, en för ”lojala” och en för ”övriga”. För att vara lojal ska man ha deltagit i det aktuella loppet minst en gång de senaste tre åren.

Läs också:  Svenska orienteringslandslaget till TCS Lidingöloppet

Om antalet lojala deltagare visar sig överstiga kvotens storlek sker lottning och de som inte kommer med flyttas till kvoten övriga, där de får ny chans. Därmed är det inte säkert att alla lojala garanteras en plats. Vasaloppet värnar även om att få en stor grupp förstagångsdeltagare i loppen. De som inte har åkt det aktuella loppet de senaste tre åren hamnar i kvoten övriga. Om antalet platser överstiger kvotens storlek sker lottning även här.

För Vasaloppets övriga lopp under sommaren öppnar sedan anmälan på olika dagar, klockan 19.00 tre kvällar i rad enligt nedan.

ANMÄLAN TILL CYKELVASAN 90 OCH ULTRAVASAN 90

Måndag 29 sep – onsdag 1 okt – Intresseanmälan öppen
Det spelar ingen roll när under anmälningstiden man gör sin intresseanmälan.
Den görs på vasaloppet.se via Anmälan/Mina Sidor där man loggar in på sitt användarkonto.

Torsdag 2 okt – Tilldelning av startplatserna i kvoterna lojalitet och övriga
Alla intresserade delas in i två grupper: lojala och övriga. Om det finns fler intresserade än vad som finns plats för i respektive grupp används lottning för att tilldela platserna. Kvoten för de båda är inte fastställd – antalet platser i varje grupp är inte bestämt på förhand för att kunna skapa balans mellan antalet nya och gamla deltagare.

Lojalitetskvoten: Vi säkerställer att en viss kvot återkommande deltagare får plats i loppet. Man måste ha deltagit i samma lopp som man anmäler sig till minst en gång under de tre senaste åren.

Kvoten för de övriga: I denna kvot samlas både lojala deltagare som eventuellt blev utan plats och alla andra intresserade. Platserna i denna grupp fylls efter lojalitetsgruppen.

Fredag 3 okt – tisdag 7 okt – Besked samt fullföljning av anmälan med betalning
Vasaloppet skickar ut ett svar till alla som anmält sitt intresse med info om de fått plats eller inte. De som har fått en plats fullföljer därefter sin anmälan med hjälp av en anmälningskod och betalning.

Läs också:  John Kristian Dahl och Katerina Smutná vann Vasaloppet 2016

ANMÄLAN TILL ÖVRIGA LOPP UNDER VASALOPPETS SOMMARVECKA 2015

Anmälan görs på vasaloppet.se via Anmälan/Mina Sidor där man loggar in på sitt användarkonto. Anmälan fullföljs direkt med betalning. För anmälan krävs ingen kod.

Tisdag 7 okt klockan 19.00
Intresseanmälan öppnar till CykelVasan 30 och CykelVasan 45

Onsdag 8 okt klockan 19.00
Anmälan öppnar till UltraVasan 45 och VasaStafetten

Torsdag 9 okt klockan 19.00
Anmälan öppnar till nya loppet CykelVasan Öppet Spår

VASALOPPETS SOMMARVECKA 2015 – NÄR ÄR LOPPEN?

Fre 14 aug: CykelVasan 30. 30 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: UngdomsCykelVasan. 30 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: CykelVasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Fre 14 aug: CykelVasan Öppet Spår. 95 km. Start Sälen.
Lör 15 aug: CykelVasan 90. 95 km. Start Sälen.
Lör 22 aug: UltraVasan 45. 45 km. Start Oxberg.
Lör 22 aug: UltraVasan 90. 90 km. Start Sälen.
Lör 22 aug: VasaStafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!