Ny studie: Träning hjälper vid depression!


Träning har en positiv inverkan på depression. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Forskare vid Sahlgrenska akademin har i samarbete med FoU primärvård, Västra Götalandsregionen, utvärderat träning som ett komplement till antidepressiv medicinering. I studien delades 62 personer med diagnostiserad depression upp i tre grupper, där två deltog i två olika typer av träning hos sjukgymnast två gånger i veckan under 10 veckor medan den tredje, kontrollgruppen, inte deltog i systematisk träning. Samtliga fick under studien antidepressiva mediciner.

Personcentrerat förhållningssätt

Träningen i studien utgick från ett personcentrerat förhållningssätt, där övningarna anpassades till deltagarens behov, förväntningar och tidigare erfarenheter.

Försöken visade att personer som deltog i träning riktad mot att öka konditionen tydligt förbättrade sin psykiska hälsa jämfört med kontrollgruppen. Även deltagare som tränades i basal kroppskännedom minskade sina depressiva symtom, om än inte lika påtagligt.

– I vår uppföljande intervjustudie berättade deltagare om hur de kände sig levande igen och blivit mera aktiva. En kvinna uttryckte detta som att träningen ”kickstartar min kropp och hjälper mig att få kraft att kravla mig ur den här kokongen som jag är i”, säger doktoranden Louise Danielsson, som redovisar studierna i sin avhandling.

Motstånd mot att träna

Studierna visar att deltagarna som tränade upplevde att de orkade mer hemma och tog mer sociala kontakter. Men det är inte enkelt att börja träna. Deltagarna beskrev att depressionen skapar ett motstånd inför att ta sig iväg hemifrån och gör det svårt att orka vara fysisk aktiv.

Flera deltagare betonade därför vikten av att få stöd av sjukgymnasten, och att träningen tillsammans med andra deltagare utgjorde ett meningsfullt sammanhang.

Läs också:  Bostadsdrömmar kickar igång cykling från Göteborg till Almedalen

Antidepressiva effekter

Avhandlingens resultat stödjer tidigare forskning om antidepressiva effekter av träning och belyser betydelsen av träningens utformning och sammanhang, samt möjlighet till professionellt stöd.

– Våra resultat visar att träning kan användas inom primärvården i rehabilitering vid depression, säger Louise Danielsson.

Avhandlingen Rörelse som berör: Ett personcentrerat fysioterapeutiskt perspektiv i behandling av egentlig depression försvaras vid en disputation den 2 juni.

Hela avhandlingen finns att läsa här. Nyheten publicerades först hos Sahlgrenska akademin.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!

Läs också:  Trysil redo för sommarsäsongen: Hela listan över alla sommarens aktiviteter