Skåne satsar mer på kollektivtrafik och 760 miljoner enbart på cykling


I morgon lanseras nästa Regionala Transportinfrastrukturplan för Skåne. Budgeten är ca 4, 3 miljarder och Skånes offensiva satsningar på kollektivtrafik fortsätter. Cykelsatsningen i regionen är också Sverigeledande i ambition.

Region Skåne träffar imorgon Skånes kommuner för att presentera och gå igenom RTI-planen 2014-2025. Den totala budgeten på ca 4,3 miljarder har fördelats över trafikslag och objekt över perioden. En tydlig trend är att den offensiva satsningen på kollektivtrafik fortsätter i Skåne. Både Pågatågstrafiken och busstrafiken byggs fortsatt ut och i stråk med många resenärer utan järnväg kommer regionala superbussar att startas.

–  Skåne har en flerkärnig ortstruktur och det genomsyrar vår planering när det gäller trafik och infrastrukturplanering. Människor skall kunna pendla och ta sig fram på ett hållbart sätt. Bra och utvecklad kollektivtrafik är en nyckel till Skåne framtid. Mikael Stamming, Utvecklingsdirektör, Region Skåne.

En fördjupning av infrastrukturplanen är Cykelvägsplanen för samma period. Skåne har alltid legat i framkant vad gäller cykelplanering och de tre största städerna i Skåne, Malmö, Lund och Helsingborg rankas alla i topp bland Sveriges cykelstäder. I planperioden 2014-2025 satsar Region Skåne 380 miljoner på cykling som matchas av kommuneras medfinansiering och slutar på hela 760 miljoner. Totalt är det 200 miljoner mer än på förra planperioden.

–  Det speciella i Skånes cykelplanering är att vi tittar på helheten. Alltså hela resan från start till mål och att vi tar ett grepp på de olika sorternas cykelresor där också kuststräckor och rekreationscykling kommer in. Sedan är det goda samarbetet med kommunerna speciellt. Alla ser nyttan och visionen av detta arbete, säger Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg, Region Skåne

Läs också:  Läkare: "Fetman farligare än rökning och tobak"

Cykelvägsplanen finns att hämta här: http://utveckling.skane.se/utvecklingsomraden/samhallsplanering/infrastrukturplanering/cykelvagsplan/

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!