Svenskarna tror att hälsointresset fixar jobbet


Att vara och framstå som hälsosam tror vi ökar chansen att få drömjobbet. Var femte svensk, 21 procent, tror att ett intresse för hälsa och friskvård gör dem mer attraktiva för arbetsgivare. Extra starkt är det bland unga (26%), framför allt unga kvinnor (31%).

Skriv ”hälsointresserad” på ditt CV och jobbet är ditt – det är i alla fall vad svenska folket tror. Ekonomi, litteratur, politik och friluftsliv tror vi också ökar chansen att få komma på intervju. Det visar en ny undersökning gjord av TNS Sifo på uppdrag av Sveriges ledande tidskriftsförlag.

Är du mellan 30 och 49 år ökar chansen att du skriver att du är intresserad av löpning och jogging på ditt CV. 16 procent i den åldersgruppen tror att det skulle locka potentiella arbetsgivare.

– Det här hänger så klart ihop med den ökade medvetenheten kring kost, motion och en sund livsstil. Allt fler intresserar sig för de här frågorna – något som också märks i medierna. Tidningarna har väl aldrig skrivit så mycket om hälsa som de gör nu. Här tycker jag att vi journalister har ett stort ansvar. Vi ska vara sakliga och balanserade så att vi inte bidrar till någon form av hälsohets, säger Liselotte Stålberg, chefredaktör för Sveriges största hälsomagasin MåBra.

Kvinnor och män
Unga kvinnor vill förutom hälsa och friskvård även framhålla ett intresse för politik, näringsliv och samhälle (24%) samt friluftsliv och äventyr (21%). Kvinnor mellan 30 och 49 år har extra starkt tilltro till litteratur, skrivande och läsning (26%). Män tror mer på ekonomi, aktier och fonder (18%), i synnerhet unga män (29%). Bland äldre män står sig vetenskap och astronomi starkt (18%).

Studenterna sätter litteratur, ekonomi och politik på sitt CV
Studenter tror mest på litteratur, läsning och skrivande (27%), ekonomi, aktier och fonder (26%), politik, näringsliv och samhälle (26%) samt hälsa och friskvård (25%). De tror mer än andra på vetenskap och astronomi (20%), teknik och datorer (20%), samt miljö, ekologi och energisparande (19%).

Läs också:  XCC ÖPPNAR I ULRICEHAMN

Svenskarna – ett hälsointresserat folk
Svenskarna är generellt väldigt hälsointresserade. När svenskarna får välja mellan cirka 70 olika intressen hamnar ”Hälsa och Friskvård” på nionde plats. 22 procent uppger att de har detta intresse. 30 procent av de som är hälsointresserade vill visa det genom att låta tidskrifter om hälsa ligga framme hemma. Tidskriften spelar generellt en viktig roll, var femte svensk läser tidskrifter som en del av att ägna sig åt sitt intresse.


Topp 5 – intressena vi tror ser bra ut på vårt CV:

 • Hälsa och friskvård: 21%
 • Ekonomi, aktier och fonder: 17%
 • Litteratur, skrivande och läsningar: 17%
 • Politik, näringsliv och samhälle: 15%
 • Friluftsliv och äventyr: 15%

Fakta svenskarnas intressen

 • Varje svensk har i snitt sex intressen.
 • Svenskarna ägnar i snitt 53 minuter om dagen eller 27 timmar i månanden åt sina intressen.
 • Varje svensk lägger i snitt 1 012 kronor i månaden på sina intressen. Män lägger 20 procent mer än kvinnor.
 • En av tre svenskar vill ha fler intressen.
 • Tre av fyra svenskar tycker att andra personer blir mer intressanta om de har ett intresse.
 • Svenskarnas vanligaste intressen är musik (38 %), litteratur, läsning och skrivande (37 %), resa (36 %), film (34 %) och mat (31 %).
 • När svenskarna uppger sitt allra största intresse – med bara ett möjligt svarsalternativ – toppas listan av läsning, resande, dator- och tv-spel, fotboll och mat.
 • 21 procent av svenskarna har blivit nyfikna på nya intressen efter att ha läst en tidskrift.
 • 1 av 5 uppger att de läser tidskrifter som en del av sitt intresse.
 • Varannan kvinna tycker att gemensamma intressen är viktigt i valet av partner – fyra av tio i hela befolkningen.
 • En av tre har ändrat sin uppfattning om en person efter att ha fått reda på dennes intresse.
  60 procent av dessa har blivit mer positivt inställda, oavsett om de delar intresset eller inte.
 • En av tio har intressen de undviker att prata om. 25 procent av unga män undviker till exempel att prata om att de är intresserade av dator- och tv-spel och 19 procent av kvinnor över 50 år att de är intresserade av politik, näringsliv, samhälle och religion.
Läs också:  #Friluftsfrämjandet i öppet brev till riksdagspartierna: Gör friluftsdagarna till en obligatorisk del i läroplanen

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!