Färsk undersökning: 71 % av svenskarna vill gå ner i vikt


Nyhetsbyrån TT rapporterar idag om resultatet från 48 vetenskapliga undersökningar av olika dieter genomförda av kanadensiska forskare.  Resultatet visar att de som åt få kolhydrater och de som satsade på lite fett gick ner ungefär lika mycket under en period på tolv månader. Forskarnas slutsats är att det inte tycks spela någon större roll vilken diet man väljer – det viktiga är att man håller fast vid den.

Men här går svenskarna bet..

En SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna visar att många svenskar vill gå ner i vikt men att flera fastnat i jojobantningsfällan. 71 procent vill gå ner i vikt. 37 procent har testat en eller flera dietmetoder men de flesta (30 procent) överger dieten redan efter några veckor. Bara 13 procent lyckas hålla dieten ett halvår och endast 10 procent ett år eller mer.

– Följsamheten är avgörande, så enkelt är det. De som väl inser det, de som slutar tänka bantning och istället tänker livsstil, det är de som kommer att lyckas långsiktigt, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Från undersökningen:

  • 71 % av svenskarna vill gå ner i vikt
  • 37 % har testat en eller flera metoder för att gå ner i vikt
  • Vanligaste längden att hålla en ny diet är ”några veckor” (30 %)
  • Endast 13 % har hållit en diet i ett halvår och bara 10 % ett år eller mer
  • Majoriteten av de som vill gå ner (21 %) vill gå ner 2-5 kg
  • Största anledningen att vilja gå ner i vikt är för hälsans skull (56 %), för att man vill känna sig mer attraktiv (18 %) och för att stärka sitt självförtroende (14 %)
Läs också:  IRONMAN: Kalmar och Jönköping skapar tillsammans något unikt inom triathlonvärlden

Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av ViktVäktarna under februari 2014 genom internetintervjuer. Undersökningen ger ett representativt urval bland kvinnor och män i åldern 18-79 år. Sammanlagt 1066 svenskar deltog.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!