Transpersoner ges möjlighet att utveckla rösten så att den stämmer överens med könsidentiteten


Den verbala kommunikationen är en viktig dimension i vårt mänskliga beteende och uttryck. Vår röst är en stor del av vår könsidentitet. Oftast pratar man om hormonbehandling och plastikkirurgi men mera sällan om rösten och dess betydelse i behandlingen av personer med könsdysfori. 

Transpersoner erbjuds hjälp hos logoped för att utveckla sin röst så att den stämmer överens med deras upplevda könsidentitet.

Transmaskulina personer kan behöva röstbehandling eftersom problem med röstfunktionen kan uppstå under testosteronbehandling. Hormonbehandlingen ger dock en maskulinisering av rösten.

Transfeminina personer behöver ofta feminiserande könsbekräftande röstbehandling eftersom hormonbehandlingen för denna grupp inte påverkar rösten.

– Det övergripande syftet med röstbehandling är att hjälpa individen att anpassa sin röst och kommunikation på ett sätt som känns både säkert och naturligt. Det resulterar i ett kommunikationsmönster som gör att personen kan känna sig trygg med sin röst i relation till sin könsidentitet och som stärker självkänslan, säger Ulrika Nygren, Funktionsenhetschef Logopedi Vuxna på Karolinska Universitetssjukhuset och adj. Universitetsadjunkt CLINTEC Karolinska Institutet.

Att utveckla rösten kan lindra könsdysfori

Röstbehandling kan hjälpa till att lindra könsdysfori och vara positivt och motiverande i den sociala transitionen.

Om en transperson uppfattas av andra i enlighet med sin könsidentitet ökar det psykiska välbefinnandet. Behandlingen inkluderar vanligen övningar för att anpassa tonhöjd, intonation, röstkvalitet och resonans och kräver mycket träning.

Karolinska Universitetssjukhuset är tillsammans med Karolinska Institutet världsledande inom forskning och behandling av personer med könsdysfori. ANOVA utreder och behandlar personer med könsdysfori i samarbete med flera professioner i ett multiprofessionellt genderteam vid Karolinska universitetssjukhuset.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Läs också:  Heta dansmoves och alkoholfri bar på Allt För Hälsan

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!