”Hälsa på recept” – ny bok om vetenskap kring fysisk aktivitet


Intresset för träning och hälsa tycks nästan oändligt. Vi formligen översköljs av råd och tips hur vi ska träna för att förbättra konditionen, trimma midjan och må bättre. Ofta är det svårt att veta vad man ska lita på. I boken ”Hälsa på recept” visar läkarna Anders Hansen och Carl Johan Sundberg vad den bästa och senaste medicinska forskningen kring träning kommit fram till. Under de senaste åren har det utförts enormt spännande forskning kring hur vår kropp påverkas av fysisk aktivitet och träning.

Boken visar vad forskningen betyder för dig – och hur du ska röra dig för att få alla fördelarna för hälsan. Hansen och Sundberg slår hål på många myter, mycket av det vi tidigare trott om träning har nämligen visat sig vara felaktigt.

Köp boken till dig själv eller som present här hos Adlibris: Hälsa på recept – Träna smartare, må bättre, lev längre

Fysisk aktivitet – en mirakelmedicin
Att det är viktigt att vara fysiskt aktiv vet du, men förmodligen inte hur viktigt! Träning och fysisk aktivitet är inte som en medicin. Det är snarare som 50 olika mediciner som påverkar kroppens alla organ.

– De positiva effekterna av att röra sig regelbundet är ofattbara men det är faktiskt först på senare år som vi börjat förstå dem i detalj. Det intressanta är att det är så lite som krävs, de allra flesta fördelarna för hälsan får man faktiskt av att promenera 30 minuter per dag, man behöver verkligen inte satsa på maraton om man tränar för hälsoeffekterna, säger Anders Hansen överläkare och författare till ”Hälsa på Recept”.

”Att sitta är det nya röka”
Trots att vi idag är mer aktiva än någonsin i schemabunden träning sitter allt fler stilla på jobbet och på sin fritid. Men att undvika långvarigt stillasittande är minst lika viktigt som att röra på sig.

Läs också:  Salming EnRoute - en ikon under ständig utveckling!

– En timmes löprunda kompenserar inte för att man sitter still på jobbet hela dagen och sen ligger i soffan när man kommer hem, men förvånansvärt lite behövs för att ”neutralisera” farorna med stillasittande, säger Carl Johan Sundberg, professor vid Karolinska Institutet.

Senaste rönen om träningens effekter på din hjärna, dina gener och åldrande
Kan man verkligen bli smartare och mer kreativ genom att vara fysiskt aktiv? Ja, forskningen tyder faktisk på det! Och fördelarna slutar inte där. Den senaste forskningen visar att regelbunden fysisk aktivitet har fantastiska effekter på hur vår hjärna fungerar.
– Hur påverkas minne, koncentrationsförmåga, stress, intelligens och humör av träning?
– Hur ska du träna för att förbättra inlärningsförmågan, bli mer kreativ och må bättre?
– Motion som medicin mot depression, ångest och fobier?

Boken belyser även den senaste forskningen om hur träning kan bromsa åldrande och hur våra gener påverkas.

Fler frågor du får svar på
– Hur ska jag träna för att leva fem år längre?
– Vilken är minsta mängd motion som ger resultat på hälsan?
– Kan fem minuters träning ge lika bra effekt som en timmes?
– Får jag bättre minne av att träna?
– Hur stor roll spelar mina gener för hur jag presterar i spåret?
– Varför får inte alla lika bra effekt?
– Fettförbränning – vad visar forskningen och vilken metod är bäst?
– Är träning skadligt för vissa?

Om författarna:

Anders Hansen är överläkare i psykiatri, utbildad vid Karolinska Institutet, och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Har skrivit en stor mängd artiklar om medicinsk forskning och läkemedel för både svenska och internationella medicinska tidskrifter och dagstidningar däribland British Medical Journal, Läkartidningen, Dagens Industri och E24/SvD.

Carl Johan Sundberg är legitimerad läkare och professor i fysiologi vid Karolinska Institutet. Han är ledamot i Internationella olympiska kommitténs (IOK) medicinska kommission och har tilldelats Europeiska Kommissionens Descartespris för excellens i vetenskapskommunikation. Han har tidigare varit ordförande för Svensk Förening för Fysisk Aktivitet & Idrottsmedicin.

Läs också:  Under ytan i dykparadiset Kanarieöarna

”Vi har skrivit den här boken därför att vi tror att många inte riktigt förstår hur viktigt det är att röra på sig regelbundet, och hur lite fysisk aktivitet som faktiskt behövs för att göra otrolig skillnad.”

Köp boken till dig själv eller som present här hos Adlibris: Hälsa på recept – Träna smartare, må bättre, lev längre

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!