Airbag för cyklister – Årets julklapp 2014?


Höstmörkret sänker sig och snart står julen för dörren. Dags att börja fundera på julklappar!Bakmaskin, GPS och råsaftcentrifug. Alla har blivit ”Årets julklapp”. De som utnämns brukar representera den tid vi lever i och vara en nyhet med nyväckt intresse. Det stämmer bra in på airbagscykelhjälmen Hövding. Kan det finnas en bättre julklapp till någon man är rädd om?

– Hövding är det största som hänt sedan cykelhjälmen kom och innebär ungefär samma milstolpe som när bilar fick krockkudde, säger Maria Krafft, forskningschef på Folksams Trafik & Miljö och docent i trafikmedicin.

Hövding är en diskret krage som cyklisten bär kring halsen. Kragen innehåller en hopvikt airbag som blir synlig först när den hamnar i en olycka. Airbagen är utformad som en huva som omsluter och skyddar cyklistens huvud. Utlösningsmekanismen styrs med hjälp sensorer som registrerar den onormala rörelsen hos cyklisten.

Se Hövdings film ”Cyklistsäkerhet – Vad branschen inte vill att du skall veta” för mer information.

Att cykla till och från jobbet och skolan är en trend som växer både i Sverige och internationellt. Fler och fler städer satsar på cykelvägar och infrastruktur för att förbättra för cyklister. Det ökade antalet cyklister innebär samtidigt en ökad risk för cykelolyckor med skador som följd.

Allvarliga trafikskador är i Sverige vanligare bland cyklister än hos bilister. De vanligaste olyckorna på cykel är singelolyckor och under hösten och vintern beror de ofta på dåligt väglag och dålig sikt.

– Många allvarliga skador och även dödsfall bland cyklister skulle kunna undvikas om de hade haft cykelhjälm på sig. Hövding erbjuder en överlägsen stötupptagningsförmåga och skyddar även större delar av huvudet än vad traditionella hjälmar gör, säger Fredrik Carling som är VD på innovationsföretaget Hövding i Malmö.

Läs också:  Helsingborg vinner Cycling Infrastructure Award

Sedan lanseringen har Hövding expanderat snabbt. Hjälmen finns att köpa i över 300 butiker i 13 europeiska länder. Efterfrågan för Hövding har ökat både internationellt och på den svenska marknaden och produkten säljs på över 60 ställen i Sverige samt på nätet. En Hövding kostar 2 695 kronor.

– Vi märker ett stort intresse för Hövding och vi har en kraftigt ökad försäljning nu under hösten både i Sverige och utomlands. Och vad kan vara en bättre julklapp än att ge någon man tycker om en cykelhjälm som kan rädda liv. Eller varför inte köpa en säker julklapp till sig själv, säger Fredrik Carling.

Läs Folksams rapport från cykelhjälmstestet 2012 här:

http://www.folksam.se/testergodarad/varatester/cykelhjalmarforvuxna

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg

Läs också:  Fira jul med sol och värme på Kanarieöarna
Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!