Allt du behöver veta om ÖTILLÖ 2015


ÖTILLÖ är originalet och pionjären för den snabbt växande sporten swimrun och den längsta swimruntävlingen i världen. På måndag den 7 september firar det stora uthållighetstestet 10 år och 120 lag (som tävlar i par) står på startlinjen. Och på väntelistan finns 550 lag från hela världen…

Deltagarna springer och simmar 75 km i våtdräkt och löparskor över och mellan 26 öar i Stockholms skärgård. Tävlingen är rankad som en av världens tuffaste utmaningar och räknas som VM i swimrun. I takt med att sporten växer blir loppet snabbare, konkurrensen hårdare med allt fler mix- och damlag. Tiden att slå är fjolårets banrekord av världsmästarna Lelle Moberg och Daniel Hansson, 8 tim 16 min 19 sek.

De flesta lag når målgången i solnedgången många timmar senare …

Allt började med en vadslagning

Det hela började med ett vad i baren på Utö Värdshus mellan två bröder och två kompisar. I två år utmanade de varandra att ta sig för egen maskin från Utö till Sandhamn. Sedan plockade tävlingsarrangörerna Michael Lemmel och Mats Skott upp idén och skapade ÖTILLÖ. Det första året 1996 deltog nio lag. Två gick i mål. Nu är loppet ett av de mest prestigefyllda i världen och en helt ny sport har skapats med närmare 60 registrerade swimrunlopp i hela världen.

– Många tyckte vi var galna när vi skapade en tävling av ett så tokigt vad. Ingen, inklusive oss själva, kunde föreställa sig den enorma utvecklingen av swimrun de senaste åren. Swimrun växer stort i hela Europa och framförallt i Sverige. Anledningarna är många, men de viktigaste faktorerna är att du tävlar i par, tillsammans med en kamrat i vild natur. Naturupplevelsen är stor och det krävs inte någon komplicerad utrustning. Vi ser framemot att fira 10 år med ÖTILLÖ och swimrun den 7 september och är ödmjuka men stolta över framgången, säger arrangörerna Lemmel och Skott.

Konkurrensen är stenhård på ÖTILLÖ, deltagarna är handplockade från kvaltävlingar och meritansökningar. Många får stå över, då maxgränsen är 120 lag.

Inget för den otränade…

Startskottet går kl. 0600 utanför Seglarhotellet i Sandhamn och förutom en sträcka som motsvarar 1.5 maraton i terräng i våtdräkten och drygt tre Vansbrosimningar i löparskorna måste deltagarna tackla hala klippor, snåriga stigar, vågor och kallt, strömt vatten. För att klara tidsbegränsningar och ta sig till målgången vid Utö Värdshus på Utö innan mörkret faller finns det ingen tid att förlora. Om väder och vind tillåter, kommer loppet med största sannolikhet att vara snabbare än någonsin.

Läs också:  Nya klimatklivssatsningar i Dalarna

Många har byggt upp erfarenhet från tidigare tävlingar och en rad med starka atleter och personligheter finns med på startlistan.

Profiltätt i startledet

Regerande världsmästare och banrekordhållare i alla tre klasser Lennart Moberg & Daniel Hansson (herr), Ulrika Eriksson med ny lagkamrat Peter Oom (mix), mor och dotter Bibben Nordblom & Charlotta Nilsson (dam) kommer att möta tufft motstånd runt banan. En av världens främsta ultralöpare Rory Bosio från Kanada tävlar i mixklass. Jonas Colting har deltagit i samtliga nio upplagor, i år blir det i mixklass för första gången. England’s Pippa Middleton antar utmaningen med svensken Jöns Bartholdson. Sveriges största rapartist Petter tävlar för andra året i rad, i år i mixklass. Musikartisten Daniel Adams Ray är en erkänt stark idrottare och har blivit inspirerad att tävla i swimrun.

Mats Andersson är en av de fyra vännerna, som slog vad på baren, och den ende deltagaren som slutfört samtliga nio tidigare upplagor och alla kvaltävlingar till ÖTILLÖ.

– ÖTILLÖ är en av världens tuffaste tävlingar, men är också den härligaste. Trots den ökade populariteten har loppet lyckats behålla den ursprungliga känslan av att vara några kompisar som simmar och springer genom vacker skärgård. Känslan av samhörighet finns med i alla swimruntävlingar men speciellt i ÖTILLÖ. Man deltar även för motståndarna! Dessutom är ÖTILLÖ ett bevis på att en bra idé är en bra idé, säger Mats Andersson som firar tioårsjubileet genom att tävla med sin bror Jesper Mars, som också var en av de ursprungliga fyra.

Startlista 2015: http://www.otilloswimrun.se/teams/

Följ ÖTILLÖ i direktsändning här nedan eller via länk: http://otillo.se/live

Snabba fakta ÖTILLÖ – VM i Swimrun
10-årsjubileum, den 7 september 2015

 • 10e upplagan 2015
 • Start Sandhamn, mål Utö, i Stockholms skärgård
 • 75 km löpning och simning från gryning till skymning
 • 65 km terränglöpning
 • 10 km simning i öppet vatten
 • 26 öar att passera
 • 50 byten mellan simning och löpning
 • Simsträckorna är mellan 100 och 1 780 m
 • Löparsträckorna är mellan 70 och 19 700 m
 • 120 lag – 3 klasser: Herr, Dam och Mix
 • Lag om två, för säkerheten
 • 24 nationaliteter
 • Banrekord: 8 timmar 16 minuter (2014) – Lelle Moberg och Daniel Hansson
 • Segrare 2014 Herr: Lelle Moberg och Daniel Hansson
 • Segrare 2014 Mix: Ulrika Eriksson och Jonas Udehn
 • Segrare 2014 Dam: Bibben Nordblom och Charlotta Nilsson
 • Rankad av CNN som en av de tuffaste utmaningarna i världen
Läs också:  Efterlängtad cykelväg tas i bruk

Foto: Jakob Edholm eller Nadja Odenhage / ÖTILLÖ14

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!