Framtidens axelskydd för cyklister ska minska svåra skador


Enkla skydd som är lätta att använda, men som gör stor skillnad i att minska antalet svåra cykelskador. Det är målet med de axelskydd för cyklister som Folksam tagit fram i samarbete med Idesign, och som visades upp på den årliga trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand i veckan. Skydden är än så länge bara prototyper, men om de fanns tillgängliga i handeln så skulle många onödiga skador kunna undvikas.

Folksam har tidigare rapporterat att det nu är fler cyklister än bilister som skadas allvarligt i trafiken och skillnaden bara ökar. Huvudskador står för de svåraste skadorna. Men axlar och armar, som står för hela hälften av de svåra cykelskadorna, är fortfarande oskyddade.

– Att fler cyklar är positivt av många skäl, men vi behöver lägga ett större engagemang på att förhindra de svåra skador som våra kunder och andra cyklister får och som många gånger leder till kroniska besvär. Därför har vi tagit initiativ till forskning kring hur axelskador bland cyklister kan förebyggas, säger Maria Krafft, funktionschef Trafik och miljö Folksam.

Projektet har resulterat i prototyper för tre olika typer av axelskydd: reflexväst med inbyggda axelskydd, lösa skydd att fästa på ryggsäck och lösa axelskydd som fästs direkt på kroppen. Skydden visades för första gången på trafiksäkerhetskonferensen Tylösandsseminariet i veckan. I projektet ingår även att ta fram en testmetod tillsammans med Statens Provningsanstalt så att framtida tillverkare kan få sina skydd testade och godkända.

– De prototyper av axelskydd som Folksam varit med och tagit fram visar att det går att tillverka skydd som är både enkla och snygga. Eftersom nästan alla cykelolyckor slutar med att kroppen träffar den hårda asfalten är smidiga skydd ett effektivt sätt att göra cykling både tryggare och säkrare, säger Maria Krafft.

Läs också:  ​Här finns våra svenska cyklister i sommar

Axelskydden är designade av Idesign och har utvecklats utifrån Folksams forskningsresultat, samt synpunkter från en ortopedkirurg som opererar frakturer hos bland annat cyklister som kört omkull.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!