Succé för premiärupplagan av Höga Kusten Trail


Lördagen den 6:e September genomfördes det 43 kilometer långa upplevelseloppet Höga Kusten Trail. Totalt deltog hela 172 löpare från hela Sverige och vinnaren blev David Holmberg från Sundsvall på smått osannolika 4 timmar och 5 minuter.

– Intresset var otroligt, jag hade inte vågat hoppats på ett sådant gensvar då detta är vårt första år, säger arrangören Jerry Engström från FriluftsByn.

Intresset för att löpa i skogen ökar lavinartat över hela Sverige. Då man i Höga Kusten även kan lägga till mäktiga kalottberg och en vackra kust, ja då kan man förstå att intresset för det nystartade upplevelseloppet Höga Kusten Trail var stort.

– Responsen har vart helt otrolig. Vi hade gjort plats för 150 löpare detta första år men ytterligare ett tjugotal hann med att anmäla sig innan vi fick stänga systemet och sätta lapp på luckan. Nästa år kommer vi anpassa organisationen så vi kan ta emot minst dubbelt så många löpare, säger Jerry Engström från FriluftsByn som står för arrangemanget.

Springa eller snabbvandra
Deltagarna i Höga Kusten Trail hade 14 timmar på sig att ta sig runt den tuffa banan. Detta gjorde att det fanns utrymme att både springa eller jogga och snabbvandra sträckan. Just det sistnämnda verkar ha lockat många förstagångslöpare:
– Jag har länge velat upptäcka Höga Kustens omtalade natur. När jag fick höra om Höga Kusten Trail och då loppets utformning gjorde det möjligt att även ta det lite lugnare så bestämde vi oss för att göra ett försök, säger Anna Nilsson från Stockholm, som skiner som en sol vid mållinjen.

Läs också:  Springtime Group/Camp Järvsö lanserar nya ledare och temahelger

Otroliga resultat
Totalt deltog 172 personer i loppet där den mest långväga besökaren hade flugit till Höga Kusten hela vägen från Australien. De flesta av löparna var dock från Sverige och så även både vinnaren av herrklassen David Holmberg från Sundsvall på 04:05:21 och och vinnaren av damklassen Hanna Haglund från Östersund på 05:33:55.
– Det är smått otroliga tider med tanke på att man springer genom Skuleskogens tuffa terräng med rötter och klappersten, längst en klippig kust och sedan upp för tre berg där man avslutar med två bestigningar, avslutar Jerry med ett leende.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate

Läs också:  ​Premiär för Mud Run Göteborg
Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!