Hennes forskning kan öka arbetsförmågan hos långtidssjukskrivna


Det är en myt att långtidssjukskrivna kvinnor inte vill jobba. Linda Åhlström, universitetsadjunkt i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, har i sin avhandling studerat 324 av dessa kvinnor och de vill tillbaka i arbete. Hennes studier har lett fram till flera faktorer och åtgärder som kan öka individernas arbetsförmåga och öka återgången i arbete.

I avhandlingen ” Improving Work Ability and Return to Work among Women on Long-term Sick Leave” har hon studerat långtidssjukskrivna kvinnor. De flesta har muskuloskeletala besvär – ofta nack- och skulderbesvär.

Kvinnorna arbetar inom human serviceyrken. Det innebär kommunal verksamhet som skola, omsorg, personliga assistenter, städ och skolkök men även inom administration och ledning. Kvinnorna bor i samma storstad i Sverige. Många av kvinnorna har dessutom även psykiska besvär som depression, utbrändhet och stress.

– Det stora antalet långtidssjukskrivna har varit ett stort problem för samhället. När sjukskrivningsreglerna ändrades 2008 minskade antalet något. Men nu har det börjat stiga igen. Och det är fler kvinnor än män som är långtidssjukskrivna, säger Linda Åhlström, som också är sjuksköterska vid Arbets- och miljömedicin och disputerar nu vid Göteborgs universitet vid Sahlgrenska akademin och Institutionen för medicin.

Träning en viktig faktor

Ur gruppen valdes 60 kvinnor med nacksmärta slumpmässigt ut för en randomiserad studie. De fick prova olika åtgärder – interventioner. En grupp fick exempelvis testa intensiv styrketräning tillsammans med en coach när en annan grupp fick ha på sig en biofeedback-väst som larmar när man går och spänner sig. Från denna grupp har Linda Åhlström även intervjuat 16 av kvinnorna.

– Jag har kommit fram till flera viktiga slutsatser. En av dem är att en intervention med intensiv styrketräning kan användas för att minska smärtan och öka arbetsförmågan, säger hon.

Läs också:  ​Apollo och Svenska Triathlonförbundet lanserar Youth Tri Camp

Hon har också identifierat faktorer som kan underlätta återgång i arbete. De individer som hade rehabilitering och stödjande förhållanden på arbetsplatsen ökade sin arbetsförmåga över tid.

– De här kvinnorna har varit sjuka länge. De arbetar ofta enligt en jojo-princip att de är sjukskrivna ett tag, arbetar ett tag och blir sjukskrivna igen. Kvinnorna har testat och prövat det mesta för att må bättre.

– Man kan tycka att det är sunt förnuft att det underlättar om man känner sig välkommen på arbetsplatsen, men det här var faktorer som faktiskt gjorde skillnad, fortsätter Linda Åhlström.

Slutligen har hon också kommit fram till att en enkel fråga från ett arbetsförmågeformulär: ” Hur skattar du din nuvarande arbetsförmåga jämfört med ditt livs bästa”, där individen får göra uppskattningen på en skala från 1 till 10, kan användas som en indikator och komplement till det fulla frågeformuläret för att skatta arbetsförmågan.

– Nu hoppas jag att jag kan komma tillbaka till arbetsgivaren och berätta om mina resultat. Jag vill också besöka exempelvis Försäkringskassan och Företagshälsovården där mina resultat kan vara till stor nytta, säger Linda Åhlström.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Läs också:  Vansbrosimningen ställer in, satsar på Home Edition även i år

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!