Idrottsforskarnas framgångsrecept: ”Träna långsamt, långt och länge”
Korta och intensiva intervallpass är ett trendigt sätt att förbättra sin kondition. Men för att bli en bra löpare, längdåkare eller cyklist måste man träna många långa pass i ett lägre tempo. Det konstaterar idrottsforskare det nya numret av Svensk Idrottsforskning.
Utdrag ur artikeln nedan.
Korta och intensiva intervallpass är ett trendigt sätt att förbättra sin kondition. Men för att bli en bra löpare, längdåkare eller cyklist måste man träna många långa pass i ett lägre tempo.
Forskning har visat att högintensiv intervallträning är tidseffektiv och ger bra effekt på många parametrar som är viktiga för konditionsidrottare. Tanken att ersätta nötandet i spåret med kort och snabb träning kan därför låta lockande.
Men fullt så enkelt är det inte. Idrottsfysiologerna Mikael Mattsson, Filip Larsen och H-C Holmberg har studerat den forskning som finns om distansträning. Den visar att det inte går att komma runt den lågintensiva träningen om man vill bli en riktigt bra löpare, orienterare, längdskidåkare eller cyklist. På maraton finns till exempel ett nästan linjärt förhållande mellan träningsmängd och prestation. Ju fler mil löparen tränar i veckan desto bättre blir tiden.
Kanske räcker det med att studera hur eliten tränar för att förstå distansträningens betydelse. Visserligen är den intensiva intervallträningen viktig även för dem, särskilt inför viktiga tävlingar. Men upp till 90 procent av den totala träningstiden eller minst 3-4 timmar per dag ägnar de åt mer lågintensiva pass.
Läs hela artikeln här (pdf).
Erbjudanden och rabatter
Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!
Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.
Populära böcker
Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström
Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!