Internationella Olympiska Kommittén tar hjälp av Högskolan i Halmstad


Forskare vid Högskolan i Halmstad har i flera studier kunnat konstatera att stress ökar risken för skador hos elitidrottare. Relaterat till denna forskning ger Halmstadforskarna förslag på konkreta råd för att förebygga uppkomsten av stressrelaterade skador. Nu använder internationella olympiska kommittén, IOC, resultaten i sin senaste satsning för olympiska idrottare. 

– Stress ökar risken för att råka ut för idrottsskador. Vi har genom upprepade mätningar lyckats påvisa samband mellan stress och skaderisk, och vi har också förslag på strategier för hur det kan förebyggas, säger Urban Johnson, professor i idrottspsykologi vid Högskolan i Halmstad.

Tillsammans med doktoranderna Andreas Ivarsson och Ulrika Tranæus har Urban Johnson studerat hur idrottare påverkas av oro och stress. Höga självrapporterade stressnivåer har visat sig stå i samband med en ökad skadefrekvens. Stress, kopplat till exempel till negativa livshändelser, leder till en minskad uppmärksamhet och ökad muskelspänning vilket i sin tur ökar skaderisken.

Elitidrottare deltog i studierna

En elitfotbollsspelare som deltagit i en av forskningsstudierna kommenterar sitt stressiga liv innan skadan:

”Det var en väldigt kaotisk period i mitt liv, hela tiden nya saker att göra och stress över allt. Så mycket träning och måsten och knappt någon tid att umgås med familj och vänner utanför laget. Det fick mig att må dåligt. Jag tror att detta var den största anledningen till min skada”.

Forskningen visar dock att skaderisken kan minskas genom att idrottarens medicinska team och tränare hjälper idrottaren att hantera en stressfylld tillvaro, till exempel genom mindfulness och annan psykologisk träning.

Hjälper olympiska idrottare

Internationella olympiska kommittén, IOC, har nyligen lanserat en onlinekurs för olympiska idrottare som bland annat fokuserar på skadeprevention. Urban Johnson och hans forskarteam har valts ut för den delen av kursen som handlar om skadeförebyggande åtgärder genom psykologiska träningsprogram. De är de enda idrottspsykologerna som föreläser i kursen, de andra delarna handlar bland annat om hur man ska träna och äta för att undvika skador.

Läs också:  Arbetsmiljöverket i kampanj för att åtgärda stress på arbetsplatser

– Det är givetvis en stor ära att bli utvald för att hjälpa världens bästa idrottare. Vi vet hur mycket en effektiv stresshantering kan hjälpa idrottare och är glada för att resultaten uppmärksammats och används, säger Urban Johnson.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!

Läs också:  Världens snabbaste sko på is