Världsunik studie om traillöpning med 3D-dräkt


Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet genomför en studie på traillöpning. För första gången mäts hela kroppens rörelser, syreupptagning och trycket vid fotnedsättning med hjälp av en 3D-dräkt, sulor med tryck- och kraftregistrering och ett portabelt syreupptagningssystem. Intresset för studien är stort, löpning i terräng har vuxit enormt de senaste åren.

– Studier på löpning finns det massor av, men aldrig en så omfattande studie där terrängen är så svår, berättar Glenn Björklund, centrumledare på Nationellt vintersportcentrum.

Kring stadslopp är kunskapen god och man vet mycket om vad som ger en bra, energieffektiv löpning. Vid traillöpning är förutsättningarna som man måste ta hänsyn till många fler. Underlaget är ojämnt och av olika typ som grus, sten, och rötter.  I den miljön är det inte längre givet vad som ger bäst prestation.

– Vad vi hoppas studien kan ge är hur man effektivast springer i olika typer av terräng och lutning. Det kan handla om hur man rör armarna, fotnedsättningen, kroppens lutning vid uppförs- eller nedförsbacke för att nämna några saker, säger Glenn Björklund.

Ett tio-tal löpare har med 3D-dräkten, trycksulor och syreupptagningssystem tagit sig igenom en åtta kilometer lång bana i Östersund över stock, sten och uppför branta stigningar. 3D-dräkten har gyro, accelerometer och mäter jordens magnetfält för att positionera kroppens delar i rummet. Innan studien görs även omfattande mätningar på löparna som till exempel, muskelmassa och fetthalt för att veta förutsättningarna. Löparna som deltar i studien är på elitnivå.

Kläd- och skoföretagen Craft och Icebug bidrar till studien. Data om hur man rör sig och fotnedsättning kommer att bidra till utveckling av nya förbättrade produkter. Studien delfinansieras av Peak Innovation.

Läs också:  Nu över 3 000 beställda förmånscyklar!

Fakta Nationellt vintersportcentrum:
Nationellt vintersportcentrum är ett forskningscenter vid Mittuniversitetet och världsledande inom främst skidforskning. Det är ett olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige som samverkar med ledande företag inom sport och outdoor-sektorn.

Fakta traillöpning:
Traillöpning är löpning på naturstig. Intresset för tuffare alternativ till stadslöpning har vuxit lavinartat de senaste åren. Sveriges största tävlingsarrangemang för traillöpning är Axa Fjällmaraton.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!

Läs också:  Låt din personlighet avgöra valet av strand på semestern