Läkare: ”Fetman farligare än rökning och tobak”


För några år sedan gick ortopediprofessorn Olle Svensson i Umeå ut med att vägra operera patienter som inte slutade röka inför operation. Riktigt så långt vill inte läkaren Roger Olsson gå:

-Nej, det är svårt att banta. Men har man ett BMI på 40 eller över kan vi inte operera. Det är helt enkelt för farligt. Då måste man överväga en magsäcksoperation först.

-Är man överviktig har man också extremt större risk för artros i knäna. Och inte bara det. Man riskerar att drabbas av 50-60 olika sjukdomar vid fetma. Det är vanligt med diabetes, kranskärlssjukdomar, högt blodtryck, stroke och cancer.

Mellan 1970 och 2000 ökade antalet patienter med BMI på 30 eller mer i Västerbotten från 10 till 17% för män och från 13 till 17% för kvinnor. Och i Skaraborg var 20% av båda män och kvinnor feta.

Redan nu opereras inga patienter med BMI på 40 eller mer i Norrbotten, Hässleholm, Kalmar m.fl. platser.

Roger Olsson saknar mer kompetens på vårdcentralerna, och efterlyser särskilda livsstilsenheter.

-Om man går ned ungefär fem kilo och håller den vikten i tio år minskar man risken för artros med 50%.

Roger Olsson är allra mest bekymrad för utvecklingen på sikt, med allt fetare ungdomar:

-Enligt mönstringsdata från 1970 respektive 2005 väger 18 åringar 8 kg mer idag. Tänk dig dina gamla gymnasiekompisar med den skillnaden och man får en tankeställare. Antal med BMI över 30 var då 1% mot i dag 6%!

Ett av dagens stora problem är det alltmer utbredda stillasittandet framför TV eller dator. Och Roger drar ett skrämmande exempel när han visar upp en Coca Cola-flaska och en chipspåse:

Läs också:  Sundog Eyewear

-Om du konsumerar detta varje lördag – allt annat lika -går du upp 9,65 kilo på ett år!

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!