Fortsatt tillväxt för gymnastiken – truppgymnastik i topp


Tillväxten för svensk tävlingsgymnastik fortsätter, för sjunde året i rad. 28 950 gymnaster har nu tävlingslicens, ytterligare 15 992 träningslicens. Det innebär en total ökning med 5 320 gymnaster jämfört med föregående år.

Överlägset störst är fortsatt truppgymnastiken (25 890,  ökning med 2 342) följt av kvinnlig artistisk gymnastik (1 660, ökning med 182 gymnaster).

– Det är mycket glädjande, säger förbundsordföranden Malin Eggertz Forsmark.

En särskilt positiv utveckling är att den största procentuella ökningen på truppsidan  svarar killarna för – hela 19 procent.

Gymnaster med tävlingslicens 2013/2014:

Truppgymnastik, kvinnor: 19 685 (+1 445)
Truppgymnastik, män: 4 762 (+897)

Kvinnlig artistisk gymnastik: 1 660 (+182)

Manlig artistisk gymnastik: 347
Rytmisk gymnastik: 286
Trampolin, män: 296
Trampolin, kvinnor: 240
Hopprep: 168
Aerobic Gymnastics: 63

(Statistiken avser tävlingsåret 2013/14 och baseras på registrerade licenser för tävling respektive träning.)

– Den oavbrutna tillväxten är glädjande och understryker återigen behovet av specialutrustade gymnastikhallar. Tävlingsgymnastiken är stor och växande men jag vill också betona att den riktigt breda verksamheten är barn- och ungdomsgymnastik. Köerna till barngymnastiken är fortsatt långa, framför allt i större städer, säger förbundsordföranden Malin Eggertz Forsmark.

– Nära 90.000 barn i åldrarna 3 – 12 år är aktiva i en av våra drygt tusen medlemsföreningar och även där ser vi ökningar – där inte minst parkour lockar många nya utövare till gymnastikföreningarna. Med fler idrottshallar utrustade för gymnastik skulle vi kunna ta emot ännu fler av de barn som idag står i kö till barngympan, så viktig för barnens motoriska utveckling och en grund för ett aktivt liv – även i andra idrotter.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Läs också:  Inbjudan media: välkommen till Cykelvasan 90 Elit och Ultravasan Elit

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!