Ny undersökning från GIH: Fyra av fem vill vara aktiva


Resultatet av den undersökning som GIH genomfört visar att så många som 81 procent av Sveriges befolkning vill vara fysiskt aktiva en timme om dagen. Svaren utgick från om det fanns bra möjligheter till fysisk aktivitet i närområdet.
– Undersökningen visar tydligt viljan att vara aktiv och politikerna borde i valtider ta till sig detta resultat och avsätta ekonomiska resurser för att få fler att ta ansvar för den egna hälsan, säger Karin Henriksson-Larsén, rektor på GIH.

Frågan som ställdes till tusen slumpmässigt utvalda personer var om de kan tänka sig att vara fysisk aktiva en timme om dagen om det gavs möjlighet, som till exempel genom utökade tider i simhallar, upprättande av fler utegym, belysning på spring- och promenadvägar samt behålla ströv- och grönområden.
– Många politiker väljer att lägga ansvar på individen, den fria viljan och att människor inte vill bli styrda. Men alla har inte råd att anmäla sig till motionslopp eller köpa dyr utrustning. Det var anledning till att GIH valde att genomföra denna undersökning. Vi ville helt enkelt ta reda på hur många av den svenska befolkningen som vill vara aktiva – både inom- och utomhus, säger Karin Henriksson-Larsén.

Andelen kvinnor och män som svarade på frågan är jämt fördelad och svaren skiljer sig inte åt mellan könen. Andelen kvinnor som säger att de kan tänkas vara mer aktiva var 81,1 procent och männen 80,8 procent. Intresset för en aktiv vardag skiljer sig åt beroende på var man bor. I storstadsregioner är viljan större än i glesbygden. Åldersmässigt svarade 86,6 procent i åldern 15-22 år att de är intresserade av att vara mer aktiva och 75,9 procent i åldern 56 till 80 år.
– Siffrorna visar att så många som tre av fyra personer i åldern 56 år och uppåt vill vara mer aktiva och detta är en viktig signal till alla politiker. Sveriges politiker borde beakta att även äldre vill vara mer aktiva och se till att de har möjlighet att kunna röra på sig mer än vad de gör idag, säger Karin Henriksson-Larsén.

Läs också:  Fysiometrics expanderar och öppnar klinik i Stockholm

”En timme om dagen” är en kampanj som Gymnastik- och idrottshögskolan driver för att få politiker att ta ansvar för att varje medborgare ska kunna utföra en timmes fysisk aktivitet om dagen. I kampanjen ingår även krav på daglig fysisk aktivitet i skolan.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!

Läs också:  1,3 miljoner till föreningarna efter Vansbrosimningen