Fysisk aktivitet på recept är en kostnadseffektiv och evidensbaserad metod till bättre hälsa


– Det är bra att SFAM inlett en process att lista onödiga åtgärder i vården, säger Lars Jerdén, allmänläkare och projektledare för Läkaresällskapets Levnadsvaneprojekt i en kommentar till artikeln om hälsokontroller av friska som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 november.

– Listan innehåller dock punkter som inte ska vara med; fysisk aktivitet på recept är en kostnadseffektiv och evidensbaserad metod det har konstaterats av såväl SBU som Socialstyrelsen, fortsätter han.

SFAMs arbetsgrupp konstaterar att allmänna hälsoundersökningar av friska baserade på tester och laboratorieprover inte leder till lägre sjuklighet eller dödlighet. Däremot visar hälsosamtal av den typ som sker i Västerbotten på bra resultat, dokumenterade i vetenskapliga artiklar och av SBU.

– Vården ska fråga om levnadsvanor när det är relevant och viktiga fynd som rökning ska naturligtvis journalföras. Debatten fortsätter inom SFAM, och SFAM:s Levnadsvaneråd har skrivit en utförlig kritik av listan som publiceras i AllmänMedicin nr 4-2014, säger Lars Jerdén.

Svenska Läkaresällskapet avslutar vid årsskiftet projektet om läkares samtal om levnadsvanor som Socialdepartementet initierade 2011. Debatten om kontroll av levnadsvanor hos friska fortsätter på Medicinska Riksstämman, och i vår arrangerar Läkaresällskapet återigen Levnadsvanedagen,
den 3 februari 2015.

Svenska Läkaresällskapet är läkarkårens vetenskapliga organisation och arbetar för en förbättrad hälso- och sjukvård för dagens och morgondagens patienter. Vi är en politiskt och fackligt obunden ideell förening med cirka 12 500 medlemmar. Vi arrangerar konferenser, seminarier och debatter. För möten över specialitetsgränderna arrangerar vi sedan 1943 den Medicinska riksstämman; 2014 hålls den den 4-5 december i Stockholm. Mer information hittar du på www.sls.se eller www.riksstamman.se

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Läs också:  Malmös första cykelgata testas i Videdal

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!