November svåraste månaden att orka enligt 1 av 3
Årets mest orkeslösa månad är här och det blir mörkare för varje dag som går. November är månaden som svenskarna har minst energi enligt en färsk undersökning utförd på uppdrag av Lantmännen. Nästan 2 av 3 upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måsten. Under vintermånaderna behövs därför extra energi för att orka med vardagen.
Undersökningen bland över 1 000 personer i hela Sverige visar att hela 64 procent upplever att de har problem att orka med att göra allt som måste göras under vintern.
– Det är inte konstigt att vi saknar energi under november. Under vinterhalvåret behöver vi kompensera för bristen på dagsljus och ladda med ny energi. Genom att äta mat med bra egenskaper får vi i oss det som kroppen behöver nu. Havre har många nyttigheter, innehåller 100 procent fullkorn och den lösliga fibern betaglukan som sänker kolesterolet. Havre innehåller dessutom protein av hög kvalité, mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter, säger Karin Magnusson, dietist och kostrådgivare på AXA.
Orka vardagen
Brist på ork gör att svenskarna gärna vill slippa en del vardagspyssel. Enligt undersökningen skulle 1 av 3 svenskar helst slippa städa under vinterhalvåret och 14 procent slipper gärna matlagningen. Något som svenskarna inte är beredda att göra mindre av, som ett resultat av bristande energi under vinterhalvåret, är att jobba som endast 8 procent kan tänka sig att dra ned på.
Ändrade vanor behövs för att orka vintermånaderna och svenskarna är beredda göra vissa saker för att orka mer. Det är 63 procent som kan tänka sig att träna, 50 procent sova och 37 procent är beredda att lägga om sina matvanor för att orka mer.
– I Sverige har vi ätit gröt länge för att starta dagen på ett bra sätt och nu när undersökningen visar att november är extra tuff vill vi passa på att tipsa om grötrecept med olika spännande ingredienser, säger Annika Skardal på AXA som varit med och gjort recepten.
Grötvanor i Sverige
Svenskarna äter gröt främst på grund av att det är mättande, nyttigt och gott. Det är 87 procent som helst äter gröt till frukost. Gröt kan även ätas vid andra tillfällen för att få mer ork. Undersökningen visar att det är 12 procent som helst äter gröt till mellanmål. Gröt går att göra på många olika sätt och den senaste tiden har exempelvis chiagröt blivit populär, men havren är fortfarande nummer ett på gröttoppen. I Sverige äts gröten helst med mjölk (72%), kanel (43%), äppelmos (41%) eller sylt (40%).
Den svenska havren
Havre odlas idag på sju procent av åkerarealen och utgör knappt en femtedel av spannmålsarealen i Sverige. Havren är den spannmål som är lättast att känna igen, eftersom den inte har ett samlat ax, utan blommar i en vippa med småax. Havre odlas i alla våra regioner och det nordiska klimatet är perfekt för havren, vilket gör att svensk havre har hög kvalité.
Erbjudanden och rabatter
Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!
Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.
Populära böcker
Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström
Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!