60 mil på tandemcykel för Nepal


Anton Widlund, 22, och hans kompis Pascal Hansson, 24, ger sig på måndag 8 juni ut på en 60 mil lång resa på tandemcykel mellan Uddevalla och Stockholm för att samla in pengar till jordbävningsdrabbade invånare i Nepal.
– Behoven är enorma i landet och vi vill förlänga livslängden på en fråga som redan börjar försvinna i media, säger Anton.

Från början var det ett nyårslöfte som Anton gav sig själv. Att avverka 60 mil på tandemcykel från hemorten Uddevalla till Stockholm, skulle bli en kul och annorlunda grej att göra. Men ett halvår som PMU-praktikant i Kenya har också gett honom insyn i hur det är att ha det riktigt svårt, och både han och kompisen Pascal Hansson, 24 år, ville samtidigt göra något meningsfullt för andra.
– Jag har förstått att det verkligen går att göra skillnad. Med de resurser de flesta av oss svenskar har är det lätt, säger Anton.

Cykelresan startar måndag den 8 juni, och killarna räknar med att vara framme i Stockholm den 17 juni. De ska bland annat vara med vid Vätternrundan samt ordna grill- och brännbollskvällar.
– Vi har startat en egen insamling via PMU:s hemsida och längs vägen kommer vi att göra oss hörda via sociala medier, tidningar och radio, samt prata med de människor vi möter och uppmana dem att stötta Nepal. Sen samarbetar vi med PMU:s second hand-butiker och PMU Second hand i Uddevalla har redan lovat att matcha allt vi samlar in upp till 15 000 kronor, berättar han.

Jordbävningen den 25 april i Nepal kom ännu närmre Anton genom att en kompis från gymnasietiden var i landet just när den inträffade:
– Hon klarade sig bra men vi hörde inget från henne på en vecka, och det kändes väldigt skakigt.Totalt beräknas katastrofen ha skördat över 8000 liv och 20 000 människor skadades. Över 480 000 hus har förstörts och 270 000 har skadats. Behovet av omvärldens stöd kommer att bestå länge.

Läs också:  Nu öppnar BRABO utlåningen av skateboards och sparkcyklar i Upplands Väsby

Hittills har 1,5 miljon kronor kommit in till PMU:s insamling för Nepal. Genom lokala samarbetspartner som har ett brett kontaktnät gick det snabbt att komma fram med mat, presenningar, husgeråd och filtar till avlägsna byar dit många större organisationer inte nådde. Nu planeras för en andra, tvåårig, fas av insatsen tillsammans med UMN (United Mission to Nepal) i Dhading. Bland annat får 7200 hushåll hjälp att bygga upp sina hus och sin försörjning, samt att reparera vägar och broar som förstörts.
Man satsar också på insatser för bättre hygien och hälsa och lärandecenter där barn får möjlighet till skolgång. Kapaciteten att klara framtida katastrofer bättre ska stärkas genom information och utbildning.
– Efter min praktiktid har jag ett stort förtroende för PMU och tycker att de gör ett fantastiskt jobb, säger Anton. Jag vet att de finns på plats genom lokala partner sedan tidigare, och inte bara gör en tillfällig insats utan fortsätter att ge stöd till befolkningen så länge det behövs.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Läs också:  ​Stark tillväxt för persontrafiken längs Inlandsbanan och till Röjan/Vemdalen

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!