Stort intresse för skidskytteakademi i Östersund


14 länder deltog i internationella skidskyttekonventet i Östersund i slutet av juli. Responsen blev mycket positiv och deltagarna visade ett tydligt intresse för en Swedish Biathlon Academy i Östersund där utövarna kan kombinera specifik skidskytteträning och tester med privata studier till en civil karriär.

I slutet av juli kom 25 deltagare från 14 länder till Biathlon Summer Summit, däribland USA, Australien och Indien. En konkret slutsats efter konventet är att det finns behov och intresse av en internationell skidskytteakademi för aktiva. Att kunna kombinera träning och tävling med högre studier för att trygga en civil karriär attraherar.

– Det är ett kvitto på att regionen och Sverige har mycket att erbjuda. Möjligheter till träning för världseliten och stor kompetens och erfarenhet av internationella tävlingar. Förutsättningarna för en skräddarsydd skidskytteakademi vid Mittuniversitetet är utmärkta, säger Patrik Jemteborn, informationschef vid Skidskytteförbundet.

I en förstudierapport lyfter Skidskytteförbundet och Peak Innovation fram spetsforskningen på vinteridrott som Mittuniversitetet bedriver vid Nationellt Vintersportcentrum (NVC) och Sportstech. Även nationalarenan för skidskytte, en framtida skidtunnel i Gällöberget och kommunens satsning på tidig och säker snö pekas ut som konkurrensfördelar för regionen framför andra.

Under summeringen av evenemanget blev responsen från de 14 deltagande länderna mycket positiv. Östersund fick ett mycket gott betyg som värd och samtliga deltagare vill se en fortsättning av evenemanget. Östersund kommer sannolikt även att stå som värd vid nästan konvent, tidigast sommaren 2016.

– Jag är stolt över att så många nationer kom hit och ville veta mer om vad Östersund och Sverige kan erbjuda och hur vi vill samarbeta. Vi har redan fått in en ansökan om skidskyttestudier från Rumänien, så nu gäller det att agera snabbt för en större skidskyttevärld där regionen är en lysande färg på paletten, säger Patrik Jemteborn.

Läs också:  Län för län och andra siffror inför Vasaloppets vintervecka 2020

Inom kort ska Skidskytteförbundet se över hur en internationell Swedish Biathlon Academy kan etableras på Mittuniversitetet i Östersund.

– Min förhoppning är att vi tillsammans med bland andra Mittuniversitetet och NVC, inom kort ska titta på formerna för ett internationellt upplägg, säger Patrik Jemteborn.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!

Läs också:  Lund tvåa i Cykelfrämjandets kommunvelometer