Svenska Brukarföreningen: Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt stödjer avkriminalisering av narkotika


Äntligen kom frågan om avkriminalisering (ej samma sak som legalisering) av det egna narkotikabruket upp. En fråga som också fick bra genomslag i media, skriver Svenska Brukarföreningen i en debattartikel:

”Jonas Sjöstedt (v) ska ha all heder som vågade sig ut på det narkotikapolitiska minfältet och nu tar ledningen i denna för oss viktiga fråga.

Vi vet att det finns politiker i alla riksdagspartier från V till M som till oss i personliga möten också ser behovet av en lagändring eller att en utredning tillsätts i frågan.

Tyvärr så har den rådande dogmatiska och moraliserande narkotikapolitiken skrämt dem till tystnad – här har de politiska signalerna verkligen gjort sitt. Kom nu ut ur garderoberna och gör som Jonas Sjöstedt gjorde i SVT:s partiledarutfrågning: Kräv en avkriminalisering!

Kriminalisering är en fråga som drabbar vårt medlemskollektiv oerhört hårt. Lagen har varit bra på att förstärka den redan så negativa syn på våra medlemmar. Den har också och att ej förglömma varit bra på att bötfälla redan utsatta och skuldsatta människor ännu mer, och därigenom försvårar en återgång till ett bra och hederligt liv. Denna människosyn spiller sedan även över på andra områden som beroendevård och socialtjänst.

SBF har sedan vi grundades 2002 prioriterat frågan om en avkriminalisering av det egna bruket. Nu efter 12 års hårt arbete har frågan äntligen kommit upp i debatt. Nu gäller det att pedagogiskt fortsätta sprida och förklara vad det handlar om. Det handlar alltså inte om legalisering som betyder att öppna upp en laglig försäljning av idag illegala narkotiska preparat, alltså det som i folkmun kallas ”knark”.

Läs också:  Vansbrosimningen breddar konceptet ytterligare och lanserar Vansbro Nattsim

Bara att det råder ett sådant motstånd mot att frågan av konsumtionsförbudet ska få en utredning visar på att signaler och politisk ideologi faktiskt går före våra medlemmars hälsa och liv. Vad består motståndet av? Är man rädd för att en sådan utredning ska komma fram till motsatsen? För tänk om det skulle visa sig att lagen istället försämrat situationen istället för att ha gjort gott som politiker alltid säger.

Sverker Thorsson, en polis från Halland, gjorde 2013 en JO-anmälan mot sin arbetsgivare (Hallandspolisen) för deras jakt på positiva urinprover som han i sin anmälan sa enbart var till för att få bra statistik. Då hade hans egen poliskår under många år gjort husrannsakan och tagit urinprov på väldigt lösa grunder och som han menade saknade lagstöd. Är det inte ett bevis på något som inte är friskt?

Tyvärr vet vi att många i vårt avlånga land applåderar deras arbete. Människor är idag livrädda för att öppet ha åsikter om invandrare och HBT-människor, däremot så sparkar man och kollektiviserar oss dagligen utan att få stämpeln narkomanofob eller varför inte knarkofob?

Sådant här lär vi se mer av, om vi inte börjar diskutera konsumtionsförbudet på allvar.

Så en gång till – ett stort tack till Jonas Sjöstedt och de andra inom Vänsterpartiet som övertygat partistyrelsen att inta denna modiga hållning.”

Debattartikeln finns även här.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Läs också:  Vasaloppet startar nytt lopp 2017

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!