Winterrun vill inspirera till vinterlöpning
Historien om Winterrun har sin början en stilla vinterdag i Göteborgs största friluftsområde Skatås, där Icebugs eventchef Jonas Svengård sprang med en vän.
– Det var en sådan där fantastisk vinterdag, då allt bara var gnistrande och fantastiskt. Och då slog det mig att den här känslan, det är något som många ska få uppleva. Jag har haft många av mina allra finaste löparupplevelser på vintern och det finns verkligen något att upptäcka där, säger Jonas Svengård.
Med bakgrund av att de flesta flyttar in sin löpträning under vinterhalvåret – eller till och med lägger ner den helt – började Jonas skissa på Winterrun.
– Historiskt sett har ju folk lagt skorna på hyllan i oktober, säger han. Men att stå på ett löpband måste ju vara det tråkigaste som finns. Och ett stort mål för Icebug är att inspirera människor till att röra sig året runt. Så egentligen var det inte mycket att tveka på.
Vill få fler att upptäcka vinterlöpning
Med visionen om att inspirera så många som möjligt till vinterlöpning tog Jonas Svengård i från tårna med första upplagan av Winterrun. Loppet turnerade runt till tio svenska städer, från Malmö i söder till Östersund i norr. På en och samma gång var det stafett, barnlopp, vandringsklass och löparklass.
– Det var lyckat, vi hade loppen på väldigt bra platser. Samtidigt blev det ganska hårda lopp för de redan inbitna vinterlöparna. Och det vi ville komma åt var ju att få fler att upptäcka vinterlöpningen. Så vi bestämde oss för att ändra konceptet – att göra lite färre saker men istället göra dem mycket bättre, säger Jonas Svengård, och fortsätter:
– Vi gick från att vara ett snorlopp till ett upplevelselopp. Nu har vi det på kvällstid, med eldcirkusar och levande musik. Det ska vara en speciell upplevelse att springa Winterrun.
Expansionsplaner i USA
I dag arrangeras Winterrun i Göteborg, Stockholm, Oslo och Helsingfors – och ambitionen är att snart expandera till Toronto och Boston. Förra året flyttade Winterrun också in på Liseberg i Göteborg och på Skansen i Stockholm, vilket maxade upplevelsen ytterligare.
– Det här två av de absolut största turistattraktionerna i Sverige och det är platser som alla har en relation till. En plats som Liseberg är laddad med otroligt mycket glädje och positiva egenskaper. Men det är också kul att få uppleva de här platserna på ett nytt sätt, det ger en extra dimension.
Efter loppen finns, precis som förra året, möjligheten att äta varm mat och ta en öl vid loppets After run.
– På de flesta lopp springer man, sen går man hem så snart man korsat mållinjen. Men det finns något roligt i att träffa främlingar och prata om upplevelsen. Det adderar väldigt mycket. För det finns väl inget bättre än att träffa andra löpare?
Fakta: Jonas tre tips för ett lyckat Winterrun!
- Anmäl ett lag. ”Löpning är en individuell sport men att göra något tillsammans är väldigt roligt och det är sällan man gör det i andra lopp. Anmäl ett lag med dina vänner och utmana andra lag!”
- Ha rätt utrustning. ”Jag tycker att Anima Bugrip är en perfekt sko för den här typen av underlag, det är en snabb men säker sko. Men se också till att klä dig rätt. För att loppet ska bli kul får du varken vara för varm eller för kall.”
- Lys! ”Syns man inte finns man inte och vi har alltid pris till den som lyser mest. Det finns batteridrivna julgransbelysningar på stormarknaderna för några tior. Spring med en sådan runt kroppen så blir det roligare. Dessutom kommer publiken heja mer!”
Winterrun – visionen om löpning året runt
Erbjudanden och rabatter
Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!
Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.
Populära böcker
Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström
Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!