Sensus och Shedo satsar på stöd åt anhöriga


Självskadebeteende är ett stort problem idag och antalet drabbade ökar. Runt varje individ finns anhöriga vars lidande många gånger är stort. Tyvärr erbjuds det inom vården väldigt lite stöd till anhöriga, menar Anna Ferrington, verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund. 

Därför har Sensus, i samarbete med Shedo, en ideell förening som arbetar med att sprida kunskap och ge stöd kring psykisk ohälsa, tagit fram en utbildning för anhöriga till personer som drabbats av självskadebeteende.

Sensus är ett studieförbund som fokuserar på livsfrågor, mångfald och globala frågor. Studieförbundet samarbetar med flera organisationer som arbetar med humanitära frågor och mänskliga rättigheter. Självhjälpscirklar och föreläsningar inom psykisk ohälsa är en stor del av dessa samarbeten. Den nya utbildningen syftar till att ge stöd och kunskap.

– Att vara anhöriga till någon som drabbats av självskadebeteende är ofta tufft. Man står ensam, känner skuld, skam och stor förtvivlan. Ofta måste man även agera vårdare och stödperson åt den drabbade. För att klara av det behövs kunskap, säger Anna Ferrington.

Anna Ferrington förklarar vidare att den anhörige ofta bär på känslor av hopplöshet och otillräcklighet. Hon menar att bristen på kunskap kan leda till att dessa känslor växer och att det på sikt även skapas en psykisk ohälsa hos den drabbade. Därför är utbildningen även ett sätt att förebygga psykisk ohälsa.

Hannah Parnén, projektledare i Shedo, har varit med och tagit fram den nya utbildningen. Hon är glad över att nu kunna erbjuda de anhöriga en möjlighet att ta hand om sig själva.

– Det känns det fint att äntligen kunna erbjuda de anhöriga ett konkret stöd, där de får vara i centrum en stund – en möjlighet att ta paus från allt annat och bara ta hand om sig själva så att de orkar fortsätta att vara ett stöd för de drabbade.

Läs också:  Längdlandslaget till Toblach

Utbildningen erbjuds under hösten i Malmö. Efter nyår erbjuds även utbildningar i Västra Götaland och Stockholm. Förhoppningen är att i framtiden kunna erbjuda utbildningar i hela Sverige, säger Anna Ferrington.

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!