Forskare på Nestlé arbetar för att finna mat som ger samma effekt som träning


På Nestlés forskningscentrum har forskare hittat en öppning till att man i framtiden ska kunna producera mat och näringsprodukter som efterliknar effekterna av träning på kroppens ämnesomsättning. Detta skulle exempelvis gynna dem som har svårigheter att vara aktiva på grund av livsstil, ålderdom, sjukdom eller handikapp.

Professor Kei Sakamoto,  Head of Diabetes and Circadian Rhythms, på Nestlé Institute of Health Sciences in Lausanne, och hans forskarteam har studerat naturliga ämnen som frukt och växter för att se vilka som kan omvandla ett enzym som kallas AMPK och som verkar som en strömbrytare för ämnesomsättningen när den ska ta hand om socker och fett.

Sådana produkter skulle kunna bidra till att upprätthålla en sund energibalans – genom att kunna balansera de näringsämnen som tas in med sådana som konsumeras eller lagras – genom att använda samma cellulära mekanismer som normalt aktiveras av motion.

Detta skulle gynna dem som har svårigheter att vara aktiva på grund av livsstil, ålderdom, sjukdom eller handikapp.

 “AMPK  är ett nyckelprotein som finns i varje cell i kroppen och som aktiveras naturligt genom träning och motion. Det mäter kroppens energistatus, precis som en bensinmätare i en bil, och talar om när man behöver fylla på när energibehovet är lågt. Idealet är att utveckla en produkt som hjälper till att efterlikna och tillvarata effekterna av träning. Men fortsätter Professon Sakamoto, det finns ingen produkt som till fullo ersätter effekterna av träning. Träning har så många andra effekter och spelar också en både kognitiv och psykologisk roll som vi aldrig kan efterlikna.

Ed Baetge, Head of the Nestlé Institute of Health Sciences, säger att detta handlar om en första förståelse för hur man kan använda denna baskunskap.

Läs också:  Ny forskning: "Alla skulle vinna på att röra på sig varje dag"

“Nästa steg är att identifiera naturliga substanser som kan påverka mekanismen hos ämnesomsättningen, och som precis som träning kan bidra till att behålla en hälsosam energibalans, säger Ed Baetge.
Istället för en 20 minuters joggingtur eller 40 minuters cykling skulle enzymerna kunna hjälpa människor att öka ämnesomsättninge genom en vanlig promenad och ge samma effekt”.

Läs mer om forskningen här

Erbjudanden och rabatter

Ta reda på om du är pollenallergiker. Med KRY kan du träffa läkare via videosamtal, var du än befinner dig och nästan när som helst. Lär dig mer om pollen och allergier – testa KRY-appen HÄR!

Letar du nya träningskläder? Ange koden WELCOME10 och få 10 % rabatt på första köpet hos ICANIWILL! ICANIWILL är ett av träningsvärldens trendigaste varumärken. Med världen som marknad tillverkar de träningskläder från grunden – med målet att se Dig lyckas. KLICKA HÄR här för att inspireras av deras produkter.

Saknar din kropp något näringsämne? Hos Svensk Hälsokost kan du välja bland tusentals produkter – för välmående både på insidan och utsidan. KLICKA HÄR för att se sortiment och hitta erbjudanden som passar just dig.

Populära böcker

Löparglädje - från motion till ultradistans av Rune Larsson Stora stretchboken av Kristian Berg Träning för nyblivna mammor av Olga Rönnberg Lek med tanken: Mental träning för barn och ungdom av Anders och Johan Plate Stora löparboken för kvinnor av Jessica Almenäs och Lovisa "Lofsan" Sandström

Det här inlägget innehåller affiliatelänker från KRY, ICANIWILL, Svensk Hälsokost och Bokus. Om du väljer att köpa något via dem tillfaller en liten ersättning till Dagens Träning. Ditt pris påverkas inte av ersättningen, som är nödvändig för att driva runt hemsidan. Tack för ditt stöd!

Läs också:  Ny forskning: En natts sömnbrist ändrar DNA:t i dina vävnader